INTERSTALLER
tayy-i mekan, tayy-i zaman
Görmeye ve ulaşmaya çalıştığımız sonsuz karanlık ve yıldızlar ve galaksiler ve zaman üzerine kurgulanmış en iyi film zannımca. Christopher Nolan' ın sisteme dair yaptığı filmler gün geçtikçe derinleşiyor ve kurgu olmaktan çıkıp gerçek olma olasılığı ( ya da gerçek ) çok yakın noktalara parmak basıyor.
Filmin fizikçilerce çok eleştirilen yada çok beğenilen yanları var. Kara delikler, solucan geçişleri, zamanın farklı algılanışları, boyut kavramı iyi işlenmiş. Popüler bilim sitesi evrim ağacında film çok güzel irdelenmiş. Okurken çok keyif alıyorsunuz ve filmde yakalayamadığınız bilimsel ve kurgusal pek çok şeyi tebessümle okuyorsunuz.
Bilim, kuantum tasavvuftan farklı bir şey değil. Pek çok, Kur'antum, Kur'an daki Kuantum gibi yayınlar var. Kur'an dilinde hologramdan ışınlanmaya, evrenin derinliklerinden, kuant zerrelerine her şey mevcut. Ne okuyup ne anladığımızla, bilinç seviyemizde ki ayet açılışı ile ilintili algımız.
Çok iyi sahneler olmakla beraber özelikle kütüphane sahnesi, çok vurucu. An olarak algıladığımız şu zaman çerçevesinde 3. boyut ( zaman ve mekan algımız fiziksel varlığımızla yani 5 duyumuz ile sınırlı ) da yaşıyoruz. Tasavvuf ehli 3. boyutta yaşarken 4. boyuta (zamana bağlı mekan değişimi ) ve dahi 5. boyuta ( zaman ve mekan bağımsızlığı, geçmiş yada gelecek! dünya yada satürn! ) geçebilmiş. Külli bir yok oluş yaşayan ehiller, zamanda ve mekanda yer değiştirebilmiş. Hz.Süleyman, Abdülkadir Geylani, Hz Şems ve nice tasavvuf ehli.
Beynimizin yapabildiklerini idrake başladığımızda ne astronot kıyafeti gerekecek, nede teleskoplar.
Gözünü kapat, nefes al ve hissetmeye başla evreni, kendini, Tek 'i.
yönetmen / Chistopher Nolan
yapım yılı / 2014
Yorumlar
Yorum Gönder