EX MACHINA





yapay zeka 

"yapay zeka, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir. son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz"
                                                                                                     Steven Hawking 


Nathan ( Tanrı ), Caleb ( insan ), Ava ( havva ) isimleri ve cisimleri arasında geçen film, adını Yunan Mitolojisinden alıyor, isimleri ibraniceden, fikir de Hawking olsa gerek.

İnsanın Tanırılaşma kibri yeni bir yapay zeka filmi ile başköşede. Sade, efektlerden uzak düşünsel, felsefik bir örgüde ve kısıtlı kadro ve mekana ( ki mekan da adeta Cennet), rağmen sürükleyici.

Filmde yapay zeka yazılımın arama motoru tabanından üretilen bir algoritma sonucu oluşması bana göre dahiyane. Yapay zeka insanlığın hayata geçirmeyi çok arzuladığı bir biçim. Ancak temel sorun bilinç ve duygular ki filmde bunları irdeliyor. Nathan'ın yarattığı Ava düşünmeyi de geçip hatıra biriktiriyor ve bilinç ve irade ile kendi tercihlerini yapabilme noktasına geliyor. Caleb ile Turing testine tabi tutuluyor lakin olay testi de geçtim, enteresan bir gerçekliğe ulaşıyor. Yapay zeka hem insanı hem Yaradanı alt eden bir benliğe dönüşüyor. İnsanoğlu bundan korkuyor mu yoksa bunu mu istiyor ikilemindeyim. 

Filmde Pollock ın soyut dışavurumculuğunun ders gibi anlatılması, zeki adam Nathan'ın filmin sonundaki mantık ve düşünce hataları can sıkıcı olsa da türleri arasında farklı bir izlence Ex Machina.

yönetmen / alex garland
yapım yılı / 2015 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HIM MAS ALLA DELA LUZ / IŞIĞIN ÖTESİNDE OLAN

ALONG with the GODS / Tanrılarla Beraber

JUST LET GO / AFFETMEK