SPLİT / PARÇALANMIŞ




mana okyanusu insan 



23 farklı kişiliği barındıran Kevin geçmişi travmalarla dolu  parçalanmış kişilik bozukluğu yaşayan genç bir adamdır. Dr'u Karen Fletcher gözetiminde ve desteğinde hayatını idame ettirmekte ve kişilik geçişlerini de zaman zaman fark etmektedir. Film Psikolojik gerilim yapısı içinde ilerlerken Kevin tarafından kaçırılan Casey'nın de hem kendisiyle hem Kevın'la yüzleşmesine tanıklık ediyoruz. 

Filmin konusu ben de ise farklı bir bakış açısı çağrıştırıyor ve dahi sorgulatıyor.

İnsani vasıfta tüm duygu ve davranışları aslında bilincimizde barındırıyoruz. Ama bizde şekillenen terkibimiz doğrultusunda hepimizde aslında var olan mesela merhamet duygusu, kimimizde baskın iken kimimizde minimum düzeyde kalabiliyor. Ya da hepimizin içinde şiddete dair veri var iken bazımız ciddi şiddet eğilimli olurken, kimimiz ise ancak çok büyük sebeplerde içimize doğru doğrultumuz şiddeti yaşayabiliriz. Dolayısıyla bilincimizde, ruhumuzda mevcut olan tüm duygu ve davranışlar da zaman zaman yükselebiliyor, değişebiliyor, dönüşebiliyor. Dahası toplumsal yaşamın getirdiği sosyal rollerimiz bizi maskelere itiyor. İş yerinde farklı bir Ebru iken, spor salonunda yada evde ütü yaparken bambaşka hallere bürünebiliyoruz. Hatta bazen çılgıncasına içimizdeki çocuğun dışarı çıkmasına izin verip kapı zili çalıp kaçabiliyoruz bile :)  ama bunların dozajları ve yönlendirmeleri elimizde olduğu için ne tehlike arz ediyor ne de çıkmaza sokuyor. 

Kevin ise travmaları sebebiyle, genetik kodlarıyla, kozmik bilinçten taşıdıkları ile oluşan beden sıkışıklığında bunları çok daha derin ve net ayrımlarla yaşıyor ki psikolojide bir rahatsızlığa işaret ediyor. 

Ama görüyoruz ki zihnimiz beynimiz yada bilincimiz pek çok farklılığı beraber yaşayabilme kapasitesinde, değişkenliğinde, kendindeki tüm manaları açığa çıkarabilme potansiyelinde. 

Ve yine bugün artık ispatlanmış bir başka veri de fiziksel rahatsızlıkları zihnimizle yarattığımız gerçeği. Filmde de bir kişilik şeker hastası iken diğerlerinde bu rahatsızlık görülmüyor. Beden, zihine ve bilince uyum sağlayan hatta emir alan konumunda. 

Her ne kadar film de psikolojik hastalık bir durum söz konusu ise de aslında bu bize beynimizin ve bilincimizin sonsuz potansiyelini de göstermiyor değil. Ruhumuzu şekillendiren bizden bağımsız çalışmayan beynimiz ile  ruhumuzun ortaklığı  ve bütünlüğü de ayrı çarpıcı bir vurgu. Ne salt ruhuz ne salt beyiniz. Tıpkı Dna, Rna sarmalı misali bu enerji form bedenlerde bir bütünüz. 

O bütünlükte tüm olası karakterleri baskın yada değil yaşayanız. Bir ve bütün olduğumuzu anlayarak içimizdeki sonsuz manayı da fark ederek yaşayanlardan olma yolunun yolcularıyız.  Hepimiz biraz Kevın'ız. 


yapım yılı / 2017

yönetmen / M.Night Shyamalan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HIM MAS ALLA DELA LUZ / IŞIĞIN ÖTESİNDE OLAN

ALONG with the GODS / Tanrılarla Beraber

JUST LET GO / AFFETMEK